Suomalaista Puukkoperinnettä

Tervetuloa Puukkojunkkarit ry:n kotisivuille, suomalaisen puukkokulttuurin pariin. Puukkojunkkarit kokoontuvat jokaisena maanantaina klo 18 vaihtamaan mielipiteitä puukkojen syvimmistä olemuksista.

Sanomme siis, että puukko on yleistyökalu ja tilapäinen ase. Puukko on pieni, kaikkiaan noin kaksi kämmenleveyttä pitkä, ja sen kokonaismitta jakautuu kutakuinkin tasan terän ja pään kesken. Vajaan sormen levyinen, ohuenlainen terä on hamaranpuolelta suora, teränlaskun puolelta kaareva, ja kärki on siis toispuolinen. Puukon terä on tietysti terästä ja teräväksi tahkottu ja hiottu. Kuten sanottu on puukon pää terän mittainen, usein terää hiukan pitempikin, vaan ei juuri koskaan lyhyempi. Se on parahultaisen paksu täyttääkseen aikamiehen kouran. Aines on puukonpäässä tietysti puuta, tavallisesti koivua, harvoin enää visaa, ja terän puolella on messinkihela. Usein myös kannassa on hela, ja tuohipäissä on aina kaksi helaa sekä läpikäypä kantaan niitattu ruoto.

Puukkoon kuuluu myös tuppi, ja tuppi riippuu vyöstä, jota vailla puukkohoitoa ei voida pitää täydellisenä. Nykyään puukon paikka on vasemmalla, mutta jotkut vanhat miehet pitävät sitä edelleen oikealla tai takana. Kun puukolla vuollaan puuta, sitä pidellään terä peukalon puolella kämmentä, miestä lyötäessä ote on päinvastainen.

 

Sellainen on puukko nykyisin.

* ( Sakari Pälsi )

 

Rauno Vainionpään töitä

Puukkoseuran tilinumero ja Y-tunnus

Puukkojunkkarit ry , FI7157500120113965 , Y-tunnus 1929363-2
Vartiotie 2
45100 Kouvola

ja